PRATİK ZEYTİN YAPIMI
1.5 lt.lik pet şişe (boş kola veya herhangi bir içecek şişesi)
1 Tatlı K. şeker
1.5 Yemek K. çiçek yağı
1 Tatlı K. Sirke
1.5 Yemek K.Yemeklik tuz
bunlar şişeşeye dodurulur.Şişenin kapağı kapatılır.Hergün veya günaşırı altüst yapılarak karıştırılır. 6ay sonra kullanılır.ilk açıldığında zeytinlerin rengi hafif mor, tadı buruk olabilir. Kapak açıldıktan 1 hafta sora tad maksimum seviyededir.
1.5 lt.lik pet şişe (boş kola veya herhangi bir içecek şişesi)
1 Tatlı K. şeker
1.5 Yemek K. çiçek yağı
1 Tatlı K. Sirke
1.5 Yemek K.Yemeklik tuz
bunlar şişeşeye dodurulur.Şişenin kapağı kapatılır.Hergün veya günaşırı altüst yapılarak karıştırılır. 6ay sonra kullanılır.ilk açıldığında zeytinlerin rengi hafif mor, tadı buruk olabilir. Kapak açıldıktan 1 hafta sora tad maksimum seviyededir.
Sele Zeytini
Leğenin
içine tahta bir yükselti koyup çuvalı tahtanın üzerine yerleştiriyoruz. Bundaki
amaç çuvalın akan zeytin suyundan uzaklaştırılması, temasın engellenmesi.
Toplanan veya alınan zeytinleri çuvala veya seleye biraz zeytin biraz kayatuzu
olacak şekilde sırayla yerleştiriyoruz. 3-4 gün hiç dokunmadan bekliyoruz.
Sonra hergün çuvalı değiştiriyoruz ki zeytinler iyice karışsın .Leğendeki acı
suyu da döküyoruz. Acı suyu akıp tuzla pişmesi tamamlanınca ki bu yaklaşık
15-20 gün sürebilir ve zeytinler büzüşür , tadına bakıp kavanozlara koyun.
Salamura zeytin gibi uzun süre dayanmayacağını da unutmayın.
Kolay Salamura Zeytin
kavanoza zeytini ve kaya tuzunu koyup (yaklaşık 1 kg zeytine 2 yemek kaşığı kayatuzu ) çok az da zeytinyağı ekleyerek kavanozun ağzını kapatalım. Her gün kavanozu sallayarak zeytinin suyunu salmasını sağlayalım
. Bu da 15 gün gibi bir sürede oluyor ve tüm bir yıl boyunca hatta daha da uzun süre bozulmadan kalıyor. Zeytinin aroması yani hafif burukluğu hoşunuza gidiyorsa yemeye daha erken başlayabilirsiniz, yok buruk olmasın derseniz daha uzun süre kavanozda kendi suyunda tutun. Kavanozdaki suyu dökmeyin, zeytin içinde kalsın.Sofrada kekik, kırmızı pul biber ve limon ile tatlandırın.
kavanoza zeytini ve kaya tuzunu koyup (yaklaşık 1 kg zeytine 2 yemek kaşığı kayatuzu ) çok az da zeytinyağı ekleyerek kavanozun ağzını kapatalım. Her gün kavanozu sallayarak zeytinin suyunu salmasını sağlayalım
. Bu da 15 gün gibi bir sürede oluyor ve tüm bir yıl boyunca hatta daha da uzun süre bozulmadan kalıyor. Zeytinin aroması yani hafif burukluğu hoşunuza gidiyorsa yemeye daha erken başlayabilirsiniz, yok buruk olmasın derseniz daha uzun süre kavanozda kendi suyunda tutun. Kavanozdaki suyu dökmeyin, zeytin içinde kalsın.Sofrada kekik, kırmızı pul biber ve limon ile tatlandırın.
Yeşil zeytin
Yeşilken
toplanan zeytin çekiç veya havan ile bir tahtanın üzerinde kırılır, bol
suda hergün birkaç kez suyu dokülüp yenilenerek tatlandırılır. Ama siyah zeytine
göre daha zahmetlidir. Yaklaşık 10 - 15 gün süren tatlandırma sonrası
kavanozlara alınır, üzerine bol zeytinyağı dökülür. Afiyetle yiyin.
Üzüm ezilip suyu çıkarıldı.Yaklaşık olarak 30 litre üzüm suyuna,10 litre içme suyu eklendi.Üzüm suyu süzülerek bekleme kabına dolduruldu.Dışarıdan hava almayacak şekilde düzenek hazırlandı.Olgunlaşması bekleniyor.
2 yorum:
Saygıdeğer hocam elinize sağlık mükemmel bir anlatım ve görüntü düzenlemişsiniz elinize sağlık,hayırlı günler.
İlhami Bey,yorumunuz için teşekkür ederim.Bu yıl zeytin çok ve kaliteli.Bende fırsatı değerlendirdim.
Bu gün 16 kg daha aldım.Sele ve yeşil zeytin yapacağım.
Hoşça kalın.
Yorum Gönder