7 Ağustos 2011 Pazar

BÖĞÜRTLEN ŞARABI YAPMA AŞAMALARI

 Böğürtlenler toplanacak.
 Toplanan böğürtlenler poşetlenip derin dondurucuya kondu.
 Birkaç gün sonra derin dondurucudan çıkarıldı.Çözülmesi için bir gün bekletildi.
 Çözülmüş olan böğürtlenler güzelce ezildi.
7 kg böğürtlene 1 kg şeker koyarak karıştırıldı.Kovanın ağzı temiz bir bezle kapatıldı.Her gün karıştırılarak posanın üste çıkması engellendi.Bu şekilde 4 gün bekletilen böğürtlen ezmesi,süzme aşamasına geldi.
 Önce süzgeçten geçirilerek posası ayrıldı.


 İkinci süzme işi süt eleği ile yapıldı.
 Süzülen böğürtlen şekerli su hazırlandı.Neden şeker konuyor?Şeker alkole dönüşü sağlıyor.

                                            7 kg böğürtlene 3 litre su konacak.Tabi ki bu su içine şekerde katılacak.
                                                                     Şekerli suyun hazırlanışı şöyle:3 litre su bir kaba konacak,içine şeker karıştırılacak.Şeker oranını belirlemek için,bir yumurta güzelce temizlenecek.Yumurta 3 litrelik suyun içine bırakılacak.Suya şeker karıştırmaya başlanacak.Yumurta ilk bıraktığımız zaman suyun dibinde kalır.Sudaki şeker oranı attıkça yumurta yükselmeye başlar.Yumurtanın suyun üzerinde görülen bölümü 1 cm olana kadar şeker eklenecek.Yumurtanın 1 cm lik bölümü görüldü mü,şeker oranı tamam demek.Şekerli suyumuzu böğürtlen suyuna karıştıracağız.
                                                  Kesinlikle sıcak su kullanmayacağız,sıcak su mayalanmayı yapacak bakterilerin ölümüne sebep olur.
 Hazırlanan şurup 10 litrelik bir su kabına kondu.Bu kabın içine dışarıdan hava girmeyecek fakat mayalanma esnasında çıkan gazın dışarı çıkması gerekir.Bunun için serum hortumu kullandım.Resimde görüldüğü gibi serum hortumunu kapağa monta ettim.Yapıştırıcı ile yapıştırdım.Yapıştırma işini bir gün önceden yaptım ki,hem kurudu,hem de yapıştırıcının kokusu kayboldu.Koku şaraba bulaşırsa şarabı bozar,emeğimiz boşa gider.


Kapak kapatılır.Serum hortumunun diğer ucu yarıya kadar su dolu bir kabın içine bırakılır.Dışarıdan kabın içine hava giremez,içeriden çıkan havanın serum hortumundan çıkarak suyun içinde kabarcıklar oluşturur.

                                        Üç hafta sonra şarap hazır.Gaz çıkması devam ediyorsa,gaz çıkışı kesilene kadar beklenecek.
                                        Bu şekilde vişne şarabı yaptım çok güzel oldu.
                                         Böğürtlen şarabını ilk defa yapıyorum.Bakalım başarılı olacak mıyım?
                                       

15 yorum:

Adsız dedi ki...

Arkadaşım.
Benim de böğürtlen bahçam var. Böğürtlen şarabı tarifini kullanarak yarın şarap yapmaya başlayacağım.
Teşekkürler. Selamlar.

Adsız dedi ki...

Selamlar...
Bu tarifi kullanarak şarap yaptım oldu. 1 kez süzdüm. 2. kez süzünce şişelere koyup yıllandıracağım.
Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

derin dondurucuya konma amacı ne ?

zeynuğu dedi ki...

Merhaba,
Ben,bir ay sonra içmeye başlıyorum.Adınızı ve kim olduğunuzu bilmiyorum.İçmeye başlayınca,nasıl olduğunu da anlatırsanız sevinirim.

Adsız dedi ki...

böğürtlen şarabının tadı biraz ekşimsi oldu. bunu 19 litreye yapmıştım. bir 19 litreye de kara öküz gözü üzümle karışık yaptım. bu çok güzel oldu tadı da çok iyi oldu. 3 litrelik cam şişelere tepeleme koydum ağzını kapattım. yılbaşına hazır. bugün 3. 19 litrelik böğürtlen şarabını posasından ayırdım ve şişelere koydum. soğuktan dolayı plastik şişe daralınca içine biraz su almış galiba. umarım sirke olmaz. selamlar. soğukta şarap yapmayın veya battaniyaye sarıp sıcak tutun.

Unknown dedi ki...

Ben yaptım çok harika oldu teşekkürler

Adsız dedi ki...

sayın hocam merhaba
bu yıl temmuz ve ağustosta 200 litre böğürtlen şarabı yaptım sizin tarifinizle. Ve yapmaya da devam edeceğim. çok güzel içimi var. en az 1 yıl bekleteceğim. eklenecek şeker oranını belirlemek için bir hidrometre aldım. şeker oranı 1100 olana kadar (%12 alkol için) şeker ekledim. maya olarak da dr ötker toz maya kullandım. 20 lt için 20 gram kullanıyorum. yalnız böğrütlen şarabında malik asit çok oluyor onun için bir bidonu son süzüşümden sonra gazını almak için bir mikser kullanıyorum. içenler çok beğendi. şimdiden 50 litre sipariş aldım.
sağolun hocam sayenizde...

zeynuğu dedi ki...

Adsız;
Adınızı bilmediğim için adsız olarak hitap ettim.
Bu yıl vişneden yaptım.Böğürtlenden yapamadım.Siz, daha metotlu yapmışsınız.Yaptığınız şarabın çok iyi olduğunu düşünüyorum.Yaptığınız şaraptan tatmak isterdim.

zeynuğu dedi ki...

Muhammet Bey,afiyet olsun.

ilkerabi dedi ki...

Üstad bahcemdeki nar agacımdaki narların bir kısmını katı meyve blenderi ile suyunu elde ettim yaklasık 8 litre su an itibari ile 2 saat gecti 13/10/2014 15.44 bundan sonra yapılacak işlemi bana anlatırsanız cok sevinirim tabi sanırım zaman önemli acil cevap

ilker abi

zeynuğu dedi ki...

İlker Bey,sorunuzun yanıtını bu adreste bulabilirsiniz.

https://www.facebook.com/evde.sarap/posts/316495995033127

Gürsel Güren dedi ki...

tarifiniz gibi yaptım şu anda fermantasyonun 3.günü.Fermantasyon sırasında aktarma yapmak gerekiyor mu? Yoksa fermantasyonun bitmesi mi beklenmeli cevap yazarsanız sevinirim.KKTC'den selamalar.

zeynuğu dedi ki...

Merhaba,fermantasyon sona erince aktarma yaparsınız.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
zeynuğu dedi ki...

Ümit bey,merhaba.Afiyet olsun.
Ben,bu yıl böğürtlen şarabı yapamadım.Zamanım olursa üzümden yapacağım.